PIPITO

location: Hawthorn, Victoria, Australia
program: residential - alterations and additions
status: completed

This project involves the restoration and reconfiguration of an existing Californian bungalow house and the addition of a new kitchen and living room.  With the rear of the existing building facing west, the new extension takes the form of a long and thin companion pavilion that orientates itself to north rather than completely attaching to the rear of the original house in a conventional manner.  In doing so, the original building feels complete and self-contained in its own right.  Set along the side boundary, the new pavilion maximises a north facing garden area.  A rhythm of colonnaded columns wraps around this entire space like a piazza,  This gives a sense of definition to the space, acts as visual screening for privacy and provides sunshading protection to the windows.